Tweedehandsauto: nieuwe checklist

Vanaf 1 november moet je van een professionele verkoper van tweedehandsauto’s een gedetailleerd rapport van 113 checkpunten krijgen bij je tweedehandsauto. Dat moet je als koper beter beschermen en discussies rond garantie vermijden.

Volgens informatie van Sudpresse komt er een nieuw koninklijk besluit rond de verkoop van tweedehandsauto’s. Dat zou vanaf 1 november in werking treden. Elke professionele verkoper moet de koper van een tweedehandsauto dan een checklist geven die 113 specifieke punten bestrijkt. Voor elk van die punten moet worden gepreciseerd of het stuk in goede staat is, of er tekenen van slijtage zijn en of het vervangen of hersteld moet worden.

De verplichting heeft alleen betrekking op professionele verkopers. Wie als particulier zijn auto verkoopt, heeft het document niet nodig. De maatregel moet de professionele verkoop van een tweedehandsauto beter omkaderen. Een professionele verkoper moet op een tweedehandsauto een wettelijke garantie geven van een jaar. Maar de FOD Economie krijgt nog regelmatig klachten over tweedehandsauto’s. Bijna 1.300 tussen 2016 en begin 2019, zegt Sudpresse.

113 vragen invullen voor je een tweedehandsauto mag kopen

Een autohandelaar die een tweedehandswagen verkoopt, én de particulier die hem koopt, zijn vanaf 1 november verplicht om een uitvoerige beschrijving van het voertuig op papier te zetten. Daarbij wordt niet alleen naar de staat van de banden en de carrosserie gekeken, maar ook naar alle technische onderdelen. Het document moet vooral discussies achteraf vermijden.
113 vragen invullen voor je een tweedehandsauto mag kopen

Een lijst met 113 punten, gaande van het chassisnummer tot de staat van de banden, de ruiten en de vering. Maar ook de remmen, de batterij en alle opties zoals de bluetooth-verbinding. Dat is wat professionele verkopers van tweedehandswagens vanaf nu samen met de koper moeten invullen op de bestelbon. Eén exemplaar blijft bij de verkoper, het tweede is voor de koper. Als bewijs.

“Bedoeling is om het imago van de sector te verbeteren, maar ook om conflicten over garantie achteraf te vermijden. Vorig jaar moest de Verzoeningscommissie van Traxio 135 keer tussenbeide komen in slepende conflicten”, zegt Pieter Van Bastelaere van autosector Traxio.

Twee handtekeningen nodig

In ons land werden vorig jaar 705.826 tweedehandswagens verkocht. Van particulier aan particulier, maar vooral door professionele verkopers. En dat leidt nadien wel eens tot discussies. Om die in de toekomst te vermijden, verplicht de overheid nu elke professionele verkoper om samen met de koper de auto eerst grondig te controleren. Eens koper en verkoper hun handtekening hebben gezet onder de lijst, verklaren beiden zich akkoord dat de auto wordt verkocht in de staat waarin hij zich bevindt.

Tweedehands auto verkopen: wij zochten uit hoe je dat het best doet en waar je het meest geld krijgt

“Bij het overlopen van de checklist kan telkens één van de drie vakjes worden ingevuld. Het eerst staat voor akkoord, het tweede staat voor sporen van slijtage en het derde voor te herstellen. Wat die laatste twee punten betreft, wordt tussen beide partijen overeengekomen of er herstellingen nodig zijn voor levering of niet.” carrosserie herstellen

Louche verkopers

113 vragen invullen voor je een tweedehandsauto mag kopen

Erkende tweedehandsverkopers staan achter het initiatief. Zeker als het mee het imago van de sector kan oppoetsen, want er zitten nogal wat louche verkopers op de markt. Zij zullen gecontroleerd worden door de FOD Economie op het verplichte gebruik van de nieuwe controlelijsten.

“Wij gebruikten al een lijst, maar die was minder uitgebreid”, zegt Steven Brandt, zaakvoerder van Autobrandt in Mortsel. “Auto’s die wij verkopen worden vooraf grondig gecontroleerd, voor ze naar de technische controle gaan. Dus zouden we bijna overal Oké moeten kunnen invullen. Maar tweedehandswagens hebben altijd sporen van slijtage. Anders zouden het geen tweedehandswagens zijn. Ik heb al aan Traxio laten weten dat daar misschien eens over nagedacht kan worden.”

“De koper weet door het document alleszins wat hij gekocht heeft en in welke staat de wagen zich bevindt, zodat hij nadien bij problemen niet kan zeggen dat hij niet op de hoogte was van eventuele slijtage”, zegt Patrick Piret, juridisch adviseur van Auto opkoper Traxio.